Potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în
„Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, persoanele cu
niveluri ridicate de leptină şi concentraţii scăzute de grelină în
sânge sunt cele predispuse oscilaţiilor în greutate. Pe cât se
pare, efectul hormonilor asupra comportamentului nostru alimentar
este unul cert: leptina, produsă de ţesutul adipos, stimulează
consumul de energie şi înhibă apetitul, în timp ce grelina, produsă
de stomac, stimulează senzaţia de foame, nivelul acestui hormon
crescând înainte de masă şi scăzând imediat după aceea. Totuşi,
deşi se ştia că aceşti doi hormoni influenţează atât reacţiile cerebrale la mâncare, cât şi
metabolismul uman în general, rolul fiecăruia este unul greu de
desluşit.
Recent, un alt studiu publicat în revista „Nutrition” ajungea la
nişte concluzii opuse celor promovate acum de cercetătorii
spanioli, indicând un risc crescut al efectului „yo-yo” tocmai la
persoanele cu niveluri ridicate de grelină. În opinia
cercetătorilor spanioli însă, în curând, fiecare persoană
interesată să piardă în greutate îşi va putea doza nivelurile de
leptină şi grelină în sânge înainte de începerea unei diete, pentru
a-şi ţine sub control propria predispoziţie la efectul „yo-yo„.
Sursa: Corriere della Sera